Kirjoittaja:

KaTegoria:

Livetiede 2022

päivämäärä:

JAA:

Koekatsojan ensivaikutelmia: Jopa opettavainen mutta ei holhoava show

Selittävässä tekijä on livetiedettä eli uusi oma formaattinsa, jossa lähtökohtana on tutkijoiden ja näyttelijöiden yhteispeli lavalla. Tutkijat tuovat esiin tutkimustuloksiaan ja kokemuksiaan tiedemaailmasta. Näyttelijöille kirjoitetut kokonaisuudet elävöittävät ja kommentoivat tutkijoiden osuuksia sekä tuovat esiin tutkimushaastateltavien ja tutkimuskohteiden äänen.

Agendalla on kaiken aikaa, miten asiat voi nykyisin esittää, että yleisön kiinnostus herää ja pysyy mukana pitkin esitystä. Samalla etsimme uusia keinoja puolustaa tieteellisen tiedon asemaa.

Harjoituksissa oli koekatsojana mukana korkeakouluharjoittelija Tiia Annala, joka näki esityksen keskeneräisenä nyt ensimmäistä kertaa. Saimme häneltä arvokasta palautetta ja esimakua siitä, miten yleisö livetieteen kokee. Tiialla on ammatillinen tausta esitystaiteissa ja opiskelijana akateeminen esitys- ja keskustelutyyli ovat hänelle tuttuja. Hän katsoi harjoituksia tästä perspektiivistä.
-Kiva dynamiikka esiintyjien kesken: näyttelijät näyttelevät ja tutkijat ovat omana itsenään.

- Viihtymisen mahdollistava kokonaisuus, vaikkei teatteria tai komediaa itsessään olekaan. Siirtymät, breikit, katkot tuntuvat jo tässä vaiheessa toimivilta. Projisoinnit tosi hyvä idea, tukee yleisössä esityksen seuraamista, Tiia sanoo.

Tiian mielestä esityksen luonteen huomioon ottaen tutkijoiden pidemmät puheenvuorot eivät olleet liian pitkiä, koska ne vievät hommaa eteenpäin.
-Ja vaikka joku joskus yleisössä ei jaksaisikaan keskittyä, niin so what, kunhan esitys tarjoilee koukkuja, joiden avulla palauttaa keskittyminen takaisin lavalla tapahtuvaan tekemiseen.

Omasta mielestämme olemme tietenkin tekemässä erittäin kiinnostavaa kattausta esityksen teemana olevasta tietämättömyydestä. Asiaa tarkastellaan sekä kansalaisten että erilaisten kriisien kanssa painiskelevien yritysjohtajien ja poliittisten päättäjien näkökulmasta. Mutta miltä tietämättömyyden teemat vaikuttivat Tiiasta?

-Herkullinen paketti niin laajasta asiasta kuin tietämättömyys! Suosittelisin tätä esitystä jokaiselle. Jopa opettavainen mutta ei holhoava show. 
Anne Koski