Kirjoittaja:

KaTegoria:

Livetiede 2022

päivämäärä:

JAA:

Tekijätiimin kokemuksia Tampereen Tieteenpäivillä lauantaina 28.1.23 klo 13

Selittävä tekijän esityksiä on pilottivaiheessa ollut vain kaksi ja kummatkin esitykset ovat kiinnostaneet katsojia, mistä yleisöillemme suuri kiitos. Torstaina 12.1.2023 Oodissa ollut esitys oli täyteen varattu, paikan päälle ilmaiseen esitykseen saapui yleisöä jonkin verran vähemmän. Samalla tavalla kuin Tampereellakin, myös Helsingissä saatu suora palaute katsojilta kertoo siitä, että esitys pystyi pitämään hyvin yleisön otteessaan loppuun asti. Tietämättömyys teemana herätti aidosti ajattelemaan ja oli riittävän uusi ja yllättävä esityksen teemaksi.

Tutkijoiden esitykset koettiin kiinnostaviksi ja ajatus siitä, että faktan rinnalle tuodaan näyttelijöiden elävöittämiä kiteytyksiä ja otteita elävästä elämästä tutkimusprosessin eri vaiheista toimi. Tutkijoiden ja näyttelijöiden yhteispeli toi mukaan huumoria, mahdollisuuksia samaistua ja oivaltaa. Jotkut katsojat olisivat toivoneet kohtauksia, joissa näyttelijät ja tutkijat ovat vuorovaikutuksessa jopa lisää. Rohkaisevaa oli myös palaute, että Selittävä tekijä osoitti, että yhteiskunta- ja humanistiset alat tarvitsevat omanlaisensa livetiedekonseptin.
Selittävän tekijän tekijätiimi pohtii konseptin kehittämis- ja esittämiskokemuksia lauantaina 28.1.2023 klo 13 alkavassa paneelikeskustelussa Tampereen tieteenpäivillä Tampere-talossa (ks. ohjelmassa Duetto-sali). Keskustelussa pohditaan myös ihmistieteiden erityisiä tarpeita ja sitä mihin Selittävä tekijä ja livetiede tiedeviestinnän kentässä asettuu vai onko se oma genrensä. Keskustelua vetää Severi Hämäri Kriittisestä korkeakoulusta ja paneelissa ovat esitysdramaturgi-ohjaaja, kirjailija Hanna Ryti, tutkija, kulttuurituottaja Anne Koski ja yliopistotutkija Jaana Parviainen.
Moni on jo kysynyt, jatkuvatko esitykset. Selittävän tekijän konseptointia varten tutkija, tuottaja Anne Koski sai Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnalta kahden kuukauden apurahan käytettäväksi vuonna 2023 ja osa työtä on jatkomahdollisuuksien selvittäminen. 

Kuva: Oodin Europa Experience pisteen kuvausautomaatin nappaama kuva.