UUSI
LIVETIEDEKONSEPTI

SELITTÄVÄ TEKIJÄ: IHMISTIETEELLINEN TUTKIMUS JA TUTKIJAT LAVALLA tarkastelee ihmisen toimintaa ymmärrettävästi. Ihmistieteissä tutkija kohtaa kiinnostavia ihmisiä, ilmiöitä ja todellisuuksia. Mikä ihmisen toimintaa kulloinkin selittää? Lavalla tutkijat ja näyttelijät. Esillä tutkimustulokset, tutkijoiden kohtaama todellisuus ja tieteen tekemisen reunaehdot kulissien takaa.

Pilottiesitysten teemana tietoyhteiskunnan paradoksi: Tiedon rinnalla lisääntyy aina myös tietämättömyys.

TAMPERE 14.12.2022

Ensi-ilta keskiviikkona 14.12.2022 klo 19 Tampereen yliopiston Teatterimontussa (Kalevantie 4, D osa).

Esityksen kesto noin 100 minuuttia.

Ennakkoilmoittautuminen Tampereen esitykseen on päättynyt 14.12. klo 15.

HELSINKI 12.1.2023

Torstaina 12.1.2023 klo 19 Oodin Maijansali (Töölönlahdenkatu 4).

Esityksen kesto noin 100 minuuttia.

Ennakkoilmoittautuminen on päättynyt 10.1.2023 koska Oodin sali on TÄYNNÄ.

Peruutuspaikkoja voi kysyä tuottaja Anne Koskelta sähköpostissa (yhteystiedot alla).

ILLAN VIERAS

Illan vieraana palkittu toimittaja, tietokirjailija ja Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessori Johanna Vehkoo.

Hän puhuu lainsäädännön sokeasta pisteestä ja oikeusjärjestelmän vaikeuksista käsitellä todistusaineistoa, joka on syntynyt strategisen trollauksen tuloksena.

TEKIJÄT

Illan Vieras Johanna Vehkoo
Tutkijat
Paula Alanen, Anne Koski &
Jaana Parviainen
Ohjaus ja dramaturgia
Hanna Ryti
Käsikirjoitus
Hanna Ryti ja tutkijat
Näyttelijät
Jouko Enkelnotko & Laura Hänninen
Valo-, ääni- ja videosuunnittelu
Eero Erkamo
Tuotanto
Anne Koski

Ajankohtaista

 • Jaana Parviaisen analyysi tietämättömyyden yhteiskunnasta tämän päivän perspektiivistä

  Jaana Parviaisen analyysi tietämättömyyden yhteiskunnasta tämän päivän perspektiivistä

  Selittävässä tekijässä esiintyvä tutkija Jaana Parviainen valittiin vuonna 2016 Tampereen yliopiston vuoden dosentiksi. Hänen pitämänsä puhe palkinnon julkistustilaisuudesta käsitteli tietämättömyyden yhteiskuntaa. Puhe on vihdoin julkaistu myös tekstinä. Lue miltä Parviaisen muotoilema tietämättömyyden yhteiskunta näytti lähes seitsemän vuotta sitten. Linkki julkaisuun: https://www.researchgate.net/publication/366030189_Kohti_tietamattomyyden_yhteiskuntaa

  Lue lisää
 • Koekatsojan ensivaikutelmia: Jopa opettavainen mutta ei holhoava show

  Koekatsojan ensivaikutelmia: Jopa opettavainen mutta ei holhoava show

  Selittävässä tekijä on livetiedettä eli uusi oma formaattinsa, jossa lähtökohtana on tutkijoiden ja näyttelijöiden yhteispeli lavalla. Tutkijat tuovat esiin tutkimustuloksiaan ja kokemuksiaan tiedemaailmasta. Näyttelijöille kirjoitetut kokonaisuudet elävöittävät ja kommentoivat tutkijoiden osuuksia sekä tuovat esiin tutkimushaastateltavien ja tutkimuskohteiden äänen. Agendalla on kaiken aikaa, miten asiat voi nykyisin esittää, että yleisön kiinnostus herää ja pysyy mukana pitkin esitystä. Samalla etsimme uusia keinoja puolustaa tieteellisen tiedon asemaa. Harjoituksissa oli koekatsojana mukana korkeakouluharjoittelija Tiia Annala, joka näki esityksen keskeneräisenä nyt ensimmäistä kertaa. Saimme häneltä arvokasta palautetta ja esimakua siitä, miten yleisö livetieteen kokee. Tiialla on ammatillinen tausta esitystaiteissa ja opiskelijana akateeminen esitys- ja keskustelutyyli

  Lue lisää
 • Harjoitukset käynnissä

  Harjoitukset käynnissä

  Selittävän tekijän tutkijat ja näyttelijät harjoittelevat jo esitystä teatteriohjaaja Hanna Rytin johdolla. Käsikirjoituksen ensimmäistä versiota työstettiin syyskuussa yhdessä ohjaajan ja tutkijoiden kesken.

  Lue lisää